blue_logo.png

MAT-& HANTVERKSKURSER

För att bevara och förmedla lokal mat- och hantverkskultur erbjuder vi kurser

TUNNBRÖDSBAKNING

Upplev en Jämtländsk tradition, att baka tunnbröd på Kyrkås Kulturgård.
Ni får lära er att sätta en deg, baka och grädda i en unik gammaldags miljö.
I kursen ingår en varm soppa med nybakt tunnbröd, kaffe/te och kaka.
Ni får ta med det bröd ni bakat hem, ca 20 stycken kakor.

Tider: 10.00-15.00
Max antal deltagare i bakstugan: 4 personer
Kostnad: 800:-/deltagare inkl soppa med tunnbrödstut + kaffe/te och kaka

Varmt välkommen med din anmälan till ett unikt och fantastiskt kurstillfälle.
Kyrkås Kulturgård erbjuder inspirerande miljöer för din kurs! Här omges du av lugnet och blir ompysslad på bästa sätt.
Maten och fikat lagas av så lokala råvaror som möjligt, gärna med Jämtländskt tema, och är en upplevelse i sig.

Kursdagar:
Lördag 9 oktober (fullbokat)
Lördag 23 oktober (fullbokat)
Lördag 20 november (fullbokat)
Lördag 4 december (fullbokat)

LÄR DIG TILLVERKA DIN EGNA KORV

Lär dej tillverka din egen färskkorv från grunden.

Att tillverka korv hemma är enklare än vad man kan tro, men man kan trots det behöva lite kunskap och tips för bästa möjliga resultat. Under kursen får man lära sig allt man behöver veta om ingredienser och tillverkningsprocessen. Man börjar med en genomgång av kött och hur man styckar och bereder köttet. Sedan kommer vi till fettet, utan fett ingen riktig korv. Fettet är en smakbärare som ger korven rätt konsistens och saftighet. Därefter är det dags att välja kryddning av korven. Här finns ett antal recept man kan gå efter men det finns också utrymme för egna kreativa kryddningar för att skapa just din personliga smak. När färsen är kryddad och klar ska fjälstren fyllas och det färdiga resultatet tar du med hem så att du kan bjuda vänner och bekanta på ditt hantverk.
Köttet vi använder kommer från gris från Görvik, Hammerdal
Vi kommer även att passa på att göra lite olika tillbehör.
Korvspruta kommer att finnas på plats men om du har egna grejer som du vill testa så får du såklart ta med dom.

Kursen kommer att genomföras den 13/11

Välkommen med din anmälan: 063-12 34 00, 0642-10420

Vi strävar efter att hålla hög kvalité på våra kurser. Grupperna är små och våra ledare erbjuds kontinuerligt ledarutbildning.

Veckodag:
Tid: 09:00-16:00

Salami
stickning

TOVNING

En dag för dej som vill prova på våttovning.

Vi träffas under en dag på vackra Kyrkås kulturgård där du får introduktion i olika typer av ull och tovning.
Inga förkunskaper krävs.
Vi tovar ett platt stycke, tex tavla, grytunderlägg el liknande med motiv/mönster.

Totalt: 750:-/deltagare

Deltagaren tar med eget badlakan och handduk, gärna också en egen tvål (fast el flytande) såpa går också bra.
Har du egen tvättad och kardad ull så går det bra att ta med, annars finns det att köpa på plats. 50kr/hg.
Ledare Tuulikki Rooke

Fikat lagas av så lokala råvaror som möjligt, gärna med Jämtländskt tema, och är en upplevelse i sig.

3/11 kl 10.30 - ca 15.00.

AKVARELLMÅLNING

Varmt välkommen till en fin akvarellkurs på en genuin och vacker plats, Kyrkås Kulturgård. Dessutom med fantastiska ledaren Ulla Granqvist!
Du kan vara nybörjare eller målat länge, vi möts där du är. Jag kan berätta för dig om materialet och olika sätt att jobba med akvarellen. Om du får lite grundövningar för att lära dig tekniken, blanda färger och upptäcka dig själv tillsammans med möjligheterna som finns med vattnet och färgerna. Jag försöker lotsa dig framåt och vidare i ditt eget uttryck., hälsar ledare Ulla Granqvist.

Start: söndag den 10 oktober kl. 10.30 med en kopp kaffe och en genomgång om kursens innehåll.
Tid för en halvtimmes lunch kl. 12.00 och sen fortsätter vi fram till 14.00.
Ta inte med för mycket material för kunskap om material ingår i kursen.

Ledare: Ulla Granqvist
Plats: Kyrkås Kulturgård